nikey.cz

Páteční sazby snížily provoz kamionů

Statistiky za první 3 týdny

VolvoFH480

Ze statistik ministerstva dopravy vyplývá, že vyšší sazby elektronického mýtného v pátek v době od 15.00 do 21.00 hodin jsou jako nástroj pro regulaci kamionové dopravy účinné.

čtěte také:  ceny-mytneho-od-unora-2010

V této době se intenzita nákladní dopravy snížila zhruba o třináct procent a naopak vybrané mýtné vzrostlo přibližně o deset procent.

Přestože za první 3 týdny od zavedení zvýšených sazeb mýtného k regulaci dopravy došlo, je podle mluvčího ministerstva dopravy  na podrobné vyhodnocení ještě příliš brzo – finální vyhodnocení má rezort dopravy předložit vládě do konce září.

Ministerstvo dopravy předpovídalo v pátek mezi 15:00 – 21:00 až se třicetiprocentním snížením intenzity nákladní dopravy. Rozdílné sazby pokládá ministr dopravy Gustav Slamečka za vhodnější regulační nástroj než přímý zákaz jízdy, který prosazovala v předchozí vládě Strana zelených.

Mnozí, zejména zahraniční dopravci o pátečních zvýšených sazbách nevědí

Sdružení ČESMAD Bohemia zatím s hodnocením vyčkává. Jak upozornil jeho mluvčí Martin Felix, rozdíl mezi očekávaným a skutečným poklesem intenzity nákladní dopravy může být ovlivněn i skutečností, že mnozí zahraniční dopravci o vyšších sazbách mýtného v České republice zatím nevědí a vjíždějí na zpoplatněné komunikace stejně jako dříve.

K výhradám, že kamiony v době, kdy platí vyšší sazby, objíždějí zpoplatněné úseky přes přilehlé obce, uvedl, že ve většině případů by tato zajížďka byla pro dopravce vzhledem k přepravám just-in-time finančně ztrátová. K samotnému vyhýbání se mýtné povinnosti dochází podle informací ministerstva dopravy v pouhém jednom procentu případů (pomineme-li situace, kdy dopravci objíždějí daný úsek z důvodu jeho neprůjezdnosti). Je ale možné, že u některých druhů přeprav bude časem k objíždění docházet častěji, protože ekonomická situace nutí dopravce šetřit kde se dá,“ upozornil Martin Felix.

zdroj: www.dnoviny.cz

 
Legislativa v dopravě, Na cestách , Zobrazit komentáře Vytisknout stránku

Komentovat

Váš e-mail nebude publikován. Povinné položky jsou označeny *

Můžete použít tyto HTML značky a vlastnosti k formátování komentáře:<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Reklama

nikey.cz

Kamioňáci.com


Zdarma SMS

Krátké novinky

Mercedes-Benz Trucks překonává „zvukovou bariéru“ při elektrickém nabíjení s výkonem 1000kW

Vývojáři Mercedes-Benz Trucks během interního testu ve Wörth am Rhein poprvé nabíjejí elektrická nákladní vozidla výkonem 1000 kilowattů • Nově definovaný nabíjecí standard Megawatt Charging System (MCS) ve fázi technické implementace • Rainer Müller-Finkeldei, vedoucí produktového inženýrství Mercedes-Benz Trucks: „Naši … Číst dále →

číst dále »

Scania rozšiřuje svou nabídku elektrických nákladních vozidel o další řešení

Scania rozšiřuje svou nabídku elektrických vozidel o další modely, s nimiž lze čistě elektrický pohon využít v řadě různých oblastí. A nejde jen o možnost, ale o vhodnost a ideální podmínky k jejich využití. Dvě nová elektrická pohonná ústrojí a … Číst dále →

číst dále »

Tatra získala prestižní ocenění Red Dot za design vozidel nejnovější generace řady Force

Kopřivnická automobilka Tatra Trucks si před pár dny zapsala další velký úspěch. Poprvé ve své historii totiž získala ocenění Red Dot v kategorii Product Design, a to hned dvakrát. Tímto oceněním, patřícím k mezinárodně nejprestižnějším v oblasti designu, byly dekorovány … Číst dále →

číst dále »

Nejlevnější Taxi Brno vám zajistí přepravu více osob
Nejlevnější drink and drive Taxi Brno